De dubbele werking van het compliment

Lichtpuntje
Foto en bewerking door: Sita Hauptmeijer

“Een complimentje is het makkelijkste cadeau dat er is!”

Sita Hauptmeijer, Auteur

Een complimentje kunnen we allemaal wel gebruiken, vooral in deze lastige tijd. Of je deze nu mondeling of online krijgt, het effect blijft hetzelfde. Maar ook een compliment geven doet wonderen voor jezelf. Waarom is het zo fijn om een complimentje te ontvangen en waarom moeten we meer van zulke mooie woorden weggeven?

Hoe voel jij je wanneer je een compliment krijgt? Waarschijnlijk krijg je een blij, warm gevoel vanbinnen. Dit komt doordat ons lichaam de stof dopamine aanmaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hetzelfde stofje ontstaat bij seks of een like op Instagram. Het geeft je een positief en voldaan gevoel. Daarnaast zorgt dopamine ervoor dat je hetgeen waar je je goed over voelt, zal blijven herhalen (Victor Lamme, 2018). Geeft iemand je bijvoorbeeld een compliment over je groene trui? Dan is de kans groot dat je deze nog een keer gaat dragen. De wil om opnieuw een compliment te ontvangen, maakt dat het verslavend werkt.

Ongemakkelijke situatie

Toch worden er te weinig complimentjes gegeven. Vaak benoemen we eerder wat fout gaat. Dat is jammer, want in deze tijden kunnen we juist een extra oppepper gebruiken. Uit een klein onderzoek van Koppie Erbij blijkt echter dat 81% bereid is om meer complimenten uit te delen. We willen het dus wel. Wat houdt ons dan tegen? Zijn we bang voor de reactie van anderen? Voor de ongemakkelijke situatie die – en dat hebben we allemaal wel meegemaakt – kan ontstaan? Van onze ondervraagden geeft twee derde aan het moeilijk te vinden om ‘dankjewel’ te zeggen na het ontvangen van een compliment. Bedenk maar eens wat jij vaak antwoordt. Zeg je bijvoorbeeld dat het shirt dat je draagt al drie jaar oud is? Geef je de ander direct een compliment terug door te zeggen: “Thanks, jij hebt ook mooie ogen”? Of probeer je gauw om het onderwerp heen te praten? Allemaal fout. Volgens Assertief (2020) is de beste manier om een compliment in ontvangst te nemen door gewoonweg ‘dankjewel’ te zeggen. Nee, dan ben je niet arrogant. Nee, dan ben je niet onbescheiden. Omarm je compliment en stop hem in je zak. Dát is pas goed voor je zelfvertrouwen. Bovendien geef je de ander er een goed gevoel mee. Het compliment was dus niet voor niets.

Niets voor niets

Over niet voor niets gesproken. Wij mensen doen niets voor niets. We zoeken constant naar waardering. Onbewust, maar we doen het iedere dag, beweert neurowetenschapper Victor Lamme in een interview met RTL Nieuws. Denk aan kleine dingen. Wanneer je een medestudent een kopje koffie geeft, verwacht je op zijn minst een ‘dankjewel’. Het bedankje is in dit geval je beloning. Oftewel, wat je doet wordt gewaardeerd. Op de werkvloer is een tekort aan waardering zelfs de grootste reden voor ontslag. Sterker nog, werknemers verkiezen een mondelinge beloning boven een geldbonus. Uit het Nationaal Waarderingsonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse werknemers voorkeur geeft aan het krijgen van complimenten, in plaats van een materiële of financiële beloning (Management Impact, 2017). Misschien herken je dit wel van je eigen stage of werk. Je laatste dag is voorbij en je krijgt een prachtige bos bloemen in je handen gedrukt. ‘Bedankt’, wordt er nog gauw gezegd. Het volgende moment sta je buiten. Had je niet liever nog een paar mooie woorden meegekregen? Woorden over je mooie resultaten, over de gezellige sfeer die je elke dag meenam naar kantoor, over de mooie tijd die ze met je hebben gehad. Maar dan zonder die prachtige bos bloemen. Welk afscheid kies jij?

Je krijgt wat je geeft

Zo belangrijk is waardering dus voor ons. Geef een ander daarom eens wat vaker een complimentje. Gewoon, omdat het kan. Omdat een complimentje het makkelijkste cadeau is dat er is. Omdat het gratis is. Omdat de voorraad nooit stopt en omdat de dubbele werking voor beide partijen fijn is. Geef een complimentje voor de ander, maar ook voor jezelf.  Want onthoud: je krijgt wat je geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s